(c) Thought Catalog - Unsplash.com
(c) Thought Catalog - Unsplash.com

Leuke lectuur: nieuwe aanwinsten voor de museumbib!

museumbibliotheek

Gezocht en gevonden. Bodemvondsten uit Gent door Denny Bogaert.

In het jaar 2011 begonnen de voorbereidingen voor de bouw van de nieuwe stadsbibliotheek op het terrein aan de Waalse Krook, een buurt naast het centrum van de stad Gent. Aangezien archeologisch vooronderzoek sporen uit de late middeleeuwen opleverde, kwam de site in de algemene belangstelling te staan.

De indrukwekkende hoeveelheid aarde uit de bouwput zou eigenlijk benut worden om versterkingen aan te brengen aan de Scheldedijk enkele kilometers verder en via schepen vervoerd te worden. De stortbergen hadden echter op een groep van 4 metaaldetectorzoekers een magnetische aantrekkingskracht…

Michel, Marcel, Denny en Paul besloten de tonnen aarde met de schop af te graven op zoek naar eventuele vondsten en wel met ruim succes. Dit boek kwam tot stand omdat de vondsten zo bijzonder en mooi waren dat men ze wou delen met het grote publiek. Het is tevens een prachtig naslagwerk voor zoekers en alle geïnteresseerden in archeologische bodemvondsten. Het boek is rijk geïllustreerd en full colour bedrukt.

'gezocht en gevonden' cover
'gezocht en gevonden' cover

Andere nieuwe aanwinsten voor onze museumbib

  1. De oorkonden van het Sint-Donatiaans kapittel te Brugge. Band 1. door Véronique Lambert, uitgegeven door Koninklijke Commissie voor geschiedenis.
  2. The matter of Piety. Zoutleeuw's church of Saint Leonard and Religious Material Culture in the Low countries, door Ruben Suykerbuyk bij uitgeverij Brill.
  3. La Charte de Charité. Un document pour préserver l'unité entre les communautés, bij Les éditions de charité.                                

Bezoek eens onze museumbib!

Wil je er meer over weten of wil je een ander boek raadplegen uit onze bibliotheek? Ben je op zoek naar thema’s als monastieke geschiedenis, middeleeuwse archeologie, architectuurgeschiedenis of regionale studies? Dan ben je welkom in de museumbibliotheek! 

De boeken worden niet uitgeleend, maar kan je op afspraak raadplegen in onze bibliotheek. Via de catalogus op de website van de openbare bibliotheek van Koksijde kan je het beschikbare boekenbestand inkijken. Opgelet, de meer gespecialiseerde lectuur is niet steeds aanwezig in de algemene bibliotheek catalogi. Daarvoor neem je best contact op met bibliotheekverantwoordelijke Natascha Nowé.

Geplaatst door Natascha Nowe

Ook interessant

Raadselsteen, opgegraven in 1954 in een puinlaag van de abtswoning en sindsdien voer voor diverse theorieën
Collectie Nieuws

Het Abdijmuseum Ten Duinen biedt vanaf 26 juni een verrassende themaopstelling aan: ‘Tekens & Symbolen’. En dat is dankzij het publiek zelf, dat dit thema koos begin 2020. In de aangepaste opstelling gaat de aandacht naar tekens en symbolen binnen de eigen collectie. Meerdere stukken worden voor het eerst tentoongesteld én er is ook een schattenzoektocht voor gezinnen die geen schrik hebben van draken.

Deze oorkonde uit 1228 werd aangekocht om de Abdijmuseumcollectie te verrijken.
Collectie Nieuws

Lokaal Bestuur Koksijde is er in geslaagd om tijdens een veiling in Brussel voor het Abdijmuseum Ten Duinen een unieke oorkonde aan te kopen. De originele oorkonde, nog voorzien van vier van de vijf zegels, dateert van Palmzondag 1228. Die ouderdom en de goed bewaarde zegels maken dat het stuk erg gegeerd bleek. De aankoopprijs bedroeg in totaal 15.625 euro inclusief kosten. Vanaf zaterdag 26 juni kan je de oorkonde bewonderen in het Abdijmuseum naar aanleiding van de thema-opstelling ‘Symbolen en tekens’.

Op mmmonk.be kan je terecht om door diverse manuscripten te bladeren!
Nieuws

Ongeveer 760 manuscripten uit vier oude kloosterbibliotheken, waaronder die van de Duinenabdij! Op mmmonk.be kan je binnenkort terecht om digitaal door parels van middeleeuwse handschriften te bladeren. Een website die in volle ontwikkeling is, dankzij de samenwerking tussen Openbare bibliotheek Brugge, het Grootseminarie Brugge, de Universiteitsbibliotheek Gent en het Bisdom Gent, waar al die manuscripten goed bewaard worden. Ook het Abdijmuseum stapt mee in dit avontuur als partner.