(c) Thought Catalog - Unsplash.com
(c) Thought Catalog - Unsplash.com

Leuke lectuur: nieuwe aanwinsten voor de museumbib!

museumbibliotheek

Gezocht en gevonden. Bodemvondsten uit Gent door Denny Bogaert.

In het jaar 2011 begonnen de voorbereidingen voor de bouw van de nieuwe stadsbibliotheek op het terrein aan de Waalse Krook, een buurt naast het centrum van de stad Gent. Aangezien archeologisch vooronderzoek sporen uit de late middeleeuwen opleverde, kwam de site in de algemene belangstelling te staan.

De indrukwekkende hoeveelheid aarde uit de bouwput zou eigenlijk benut worden om versterkingen aan te brengen aan de Scheldedijk enkele kilometers verder en via schepen vervoerd te worden. De stortbergen hadden echter op een groep van 4 metaaldetectorzoekers een magnetische aantrekkingskracht…

Michel, Marcel, Denny en Paul besloten de tonnen aarde met de schop af te graven op zoek naar eventuele vondsten en wel met ruim succes. Dit boek kwam tot stand omdat de vondsten zo bijzonder en mooi waren dat men ze wou delen met het grote publiek. Het is tevens een prachtig naslagwerk voor zoekers en alle geïnteresseerden in archeologische bodemvondsten. Het boek is rijk geïllustreerd en full colour bedrukt.

'gezocht en gevonden' cover
'gezocht en gevonden' cover

Andere nieuwe aanwinsten voor onze museumbib

  1. De oorkonden van het Sint-Donatiaans kapittel te Brugge. Band 1. door Véronique Lambert, uitgegeven door Koninklijke Commissie voor geschiedenis.
  2. The matter of Piety. Zoutleeuw's church of Saint Leonard and Religious Material Culture in the Low countries, door Ruben Suykerbuyk bij uitgeverij Brill.
  3. La Charte de Charité. Un document pour préserver l'unité entre les communautés, bij Les éditions de charité.                                

Bezoek eens onze museumbib!

Wil je er meer over weten of wil je een ander boek raadplegen uit onze bibliotheek? Ben je op zoek naar thema’s als monastieke geschiedenis, middeleeuwse archeologie, architectuurgeschiedenis of regionale studies? Dan ben je welkom in de museumbibliotheek! 

De boeken worden niet uitgeleend, maar kan je op afspraak raadplegen in onze bibliotheek. Via de catalogus op de website van de openbare bibliotheek van Koksijde kan je het beschikbare boekenbestand inkijken. Opgelet, de meer gespecialiseerde lectuur is niet steeds aanwezig in de algemene bibliotheek catalogi. Daarvoor neem je best contact op met bibliotheekverantwoordelijke Natascha Nowé.

Geplaatst door Natascha Nowe

Ook interessant

Op mmmonk.be kan je terecht om door diverse manuscripten te bladeren!

Ongeveer 760 manuscripten uit vier oude kloosterbibliotheken, waaronder die van de Duinenabdij! Op mmmonk.be kan je binnenkort terecht om digitaal door parels van middeleeuwse handschriften te bladeren. Een website die in volle ontwikkeling is, dankzij de samenwerking tussen Openbare bibliotheek Brugge, het Grootseminarie Brugge, de Universiteitsbibliotheek Gent en het Bisdom Gent, waar al die manuscripten goed bewaard worden. Ook het Abdijmuseum stapt mee in dit avontuur als partner. 

Deze grenspaal tussen Frankrijk en België werd een paar meter opgeschoven (c) Facebook David Lavaux.jpg

Opschudding in Bousignies-sur-Roc, net over de Franse grens. Daar merkten ze op dat een grenspaal een paar meter verplaatst werd. Wellicht door een Belgische landbouwer uit het Henegouwse grensdorp Erquelinnes. Gevolg: België werd als het ware even groter! Frankrijk dan weer wat kleiner. Ondertussen smult de internationale pers van dit bizarre verhaal. Met het museumteam vroegen we ons af: hoe zat dat met de grenzen van de Duinenabdij en haar gebieden? Hoe bakenden zij hun grenzen af? En ontstonden daar nu en dan eens conflicten over?

Cover van het boek 'Mediterranean Maiolica' door Robbert Attard & Romina Azzopardi
museumbibliotheek

In de collectie van de Duinenabdij hebben we tot nu meer dan 40 fragmenten van Spaanse ‘Azulejos’ (siertegels) aangetroffen. Deze modieuze en dure tegels in blauwe en witte tinten uit de streek van Valencia dateren uit de 15de eeuw. De Duinheren waren pioniers in Vlaanderen om deze exotische tegels aan te wenden in de Duinenabdij. We zijn dan ook blij met deze aanvulling in onze museumbibliotheek die naadloos aansluit bij onze collectie: het boek 'Mediterranean Maiolica' van auteurs Robbert Attard en Romina Azzopardi.