Natascha Nowe
Museumbibliotheek
(c) Thought Catalog - Unsplash.com

Gezocht en gevonden. Bodemvondsten uit Gent door Denny Bogaert.

In het jaar 2011 begonnen de voorbereidingen voor de bouw van de nieuwe stadsbibliotheek op het terrein aan de Waalse Krook, een buurt naast het centrum van de stad Gent. Aangezien archeologisch vooronderzoek sporen uit de late middeleeuwen opleverde, kwam de site in de algemene belangstelling te staan.

De indrukwekkende hoeveelheid aarde uit de bouwput zou eigenlijk benut worden om versterkingen aan te brengen aan de Scheldedijk enkele kilometers verder en via schepen vervoerd te worden. De stortbergen hadden echter op een groep van 4 metaaldetectorzoekers een magnetische aantrekkingskracht…

Michel, Marcel, Denny en Paul besloten de tonnen aarde met de schop af te graven op zoek naar eventuele vondsten en wel met ruim succes. Dit boek kwam tot stand omdat de vondsten zo bijzonder en mooi waren dat men ze wou delen met het grote publiek. Het is tevens een prachtig naslagwerk voor zoekers en alle geïnteresseerden in archeologische bodemvondsten. Het boek is rijk geïllustreerd en full colour bedrukt.

'gezocht en gevonden' cover

Andere nieuwe aanwinsten voor onze museumbib

  1. De oorkonden van het Sint-Donatiaans kapittel te Brugge. Band 1. door Véronique Lambert, uitgegeven door Koninklijke Commissie voor geschiedenis.
  2. The matter of Piety. Zoutleeuw's church of Saint Leonard and Religious Material Culture in the Low countries, door Ruben Suykerbuyk bij uitgeverij Brill.
  3. La Charte de Charité. Un document pour préserver l'unité entre les communautés, bij Les éditions de charité.                                

Bezoek eens onze museumbib!

Wil je er meer over weten of wil je een ander boek raadplegen uit onze bibliotheek? Ben je op zoek naar thema’s als monastieke geschiedenis, middeleeuwse archeologie, architectuurgeschiedenis of regionale studies? Dan ben je welkom in de museumbibliotheek! 

De boeken worden niet uitgeleend, maar kan je op afspraak raadplegen in onze bibliotheek. Via de catalogus op de website van de openbare bibliotheek van Koksijde kan je het beschikbare boekenbestand inkijken. Opgelet, de meer gespecialiseerde lectuur is niet steeds aanwezig in de algemene bibliotheek catalogi. Daarvoor neem je best contact op met bibliotheekverantwoordelijke Natascha Nowé.