(c) Thought Catalog - Unsplash.com
(c) Thought Catalog - Unsplash.com

Leuke lectuur: nieuwe aanwinsten voor de museumbib!

museumbibliotheek

Gezocht en gevonden. Bodemvondsten uit Gent door Denny Bogaert.

In het jaar 2011 begonnen de voorbereidingen voor de bouw van de nieuwe stadsbibliotheek op het terrein aan de Waalse Krook, een buurt naast het centrum van de stad Gent. Aangezien archeologisch vooronderzoek sporen uit de late middeleeuwen opleverde, kwam de site in de algemene belangstelling te staan.

De indrukwekkende hoeveelheid aarde uit de bouwput zou eigenlijk benut worden om versterkingen aan te brengen aan de Scheldedijk enkele kilometers verder en via schepen vervoerd te worden. De stortbergen hadden echter op een groep van 4 metaaldetectorzoekers een magnetische aantrekkingskracht…

Michel, Marcel, Denny en Paul besloten de tonnen aarde met de schop af te graven op zoek naar eventuele vondsten en wel met ruim succes. Dit boek kwam tot stand omdat de vondsten zo bijzonder en mooi waren dat men ze wou delen met het grote publiek. Het is tevens een prachtig naslagwerk voor zoekers en alle geïnteresseerden in archeologische bodemvondsten. Het boek is rijk geïllustreerd en full colour bedrukt.

'gezocht en gevonden' cover
'gezocht en gevonden' cover

Andere nieuwe aanwinsten voor onze museumbib

  1. De oorkonden van het Sint-Donatiaans kapittel te Brugge. Band 1. door Véronique Lambert, uitgegeven door Koninklijke Commissie voor geschiedenis.
  2. The matter of Piety. Zoutleeuw's church of Saint Leonard and Religious Material Culture in the Low countries, door Ruben Suykerbuyk bij uitgeverij Brill.
  3. La Charte de Charité. Un document pour préserver l'unité entre les communautés, bij Les éditions de charité.                                

Bezoek eens onze museumbib!

Wil je er meer over weten of wil je een ander boek raadplegen uit onze bibliotheek? Ben je op zoek naar thema’s als monastieke geschiedenis, middeleeuwse archeologie, architectuurgeschiedenis of regionale studies? Dan ben je welkom in de museumbibliotheek! 

De boeken worden niet uitgeleend, maar kan je op afspraak raadplegen in onze bibliotheek. Via de catalogus op de website van de openbare bibliotheek van Koksijde kan je het beschikbare boekenbestand inkijken. Opgelet, de meer gespecialiseerde lectuur is niet steeds aanwezig in de algemene bibliotheek catalogi. Daarvoor neem je best contact op met bibliotheekverantwoordelijke Natascha Nowé.

Geplaatst door Natascha Nowe

Ook interessant

Verzameling leistenen uit de Duinenabdij (c) Abdijmuseum Ten Duinen

Bij de opgravingen van de Duinenabdij zijn er verschillende opmerkelijke vondsten aangetroffen met graffiti en inscripties, waaronder ook heel wat leistenen. Lobke Decrock neemt ze onder de loep in deze blog. Tijdens haar stage in het Abdijmuseum werkt ze aan de publieksgerichte vertaling van deze opvallende museumobjecten.

Ten Duinen Ontpopt - Aflevering 5
Collectie

Het is zover. De laatste XL-aflevering van onze reeks 'Ten Duinen Ontpopt'! Met een handig overzicht van de objecten die we besproken hebben! En een warme oproep om ook echt langs te komen in het museum. Wij, de popjes, verdwijnen nu in het museum, aan het onthaal kan je ons vinden! De museumobjecten uit de reeks krijgen nu ook een tijdelijke plaats in het museum.

Collectie

In deze nieuwe aflevering van Ten Duinen Ontpopt nemen we deze vaak gebruikte objecten uit de middeleeuwen onder de loep. Ze zien eruit als tandenstokers, maar laat je niet vangen!