Snorrebot
Snorrebot

Snorrebot gespot!

Collectie

Het mooie zomerweer dat we hadden, roept bij heel wat mensen nostalgische gevoelens op. Dan denkt een mens al eens terug aan ‘oude’ spelen zoals bikkelen, knikkeren, draaitollen, vliegeren en zoveel meer. Ook op de site van de Duinenabdij hebben we allerhande spelstukken aangetroffen, waarvan we eentje in de kijker zetten. Een ‘snorrebot’! Een snorre wat? We leggen het even uit.

In 2002 hebben archeologen een klein loden object aangetroffen op de abdijsite. Het schijfje meet 3,5 op 3,7 cm, heeft twee centrale doorboringen en een gekartelde rand. Bij de registratie werd het stukje herkend als een ‘snorrebot’. Het is een soort van muziekinstrument dat in beweging een zoemend (snorrend) geluid voortbrengt. Het schijfje laat je draaien door een lusvormig touw doorheen de doorboringen te rijgen en vervolgens de uiteinden van het touw met beide handen telkens heen en weer te bewegen. Zo wordt het touwtje met de snorrebot alsmaar opgespannen waardoor het schijfje ronddraait en een zoemend geluid teweegbrengt. De gekartelde rand liet de snorrebot nog harder zoemen. Er bestaan heel wat varianten van snorrebotten. Vaak werden ze vervaardigd uit andere materialen, zoals uit hout of dierlijk botmateriaal. Een doorboord varkenskootje kon al dienst doen als snorrebot.

Misschien komt dit speeltje bij sommigen van jullie bekend voor. Enkele decennia geleden werd ‘het snorrebotten’ nog frequent beoefend met bijvoorbeeld een grote knoop, van bijvoorbeeld een jas. Op het wereldwijde web kan je alvast heel wat sites terugvinden hoe je zelf een snorrebot kan maken. Allen aan de (snorrende) slag!

Gegevens object:

Snorrebot (loodlegering) – mogelijk 16de eeuw (Collectie Abdijmuseum Ten Duinen, inv.nr. 038430).

.Verwijzing literatuur:

A. Willemsen, ‘Kinder Delijt. Middeleeuws speelgoed in de Nederlanden’, Nijmegen, 1998, p. 112-113

A. Tambour, ‘Opgedolven klanken. Archeologische muziekinstrumenten van alle tijden’, Zwolle, 1999, p. 64-66

(kunnen geraadpleegd worden in de museumbibliotheek na afspraak)

Snorrebot
Snorrebot
Geplaatst door Gianna Hubert

Wetenschappelijk medewerker collectiebeheerder - registrator

Ook interessant

De eerste bezoekers die via de nieuwe ingang het museum bezoeken.

Proficiat aan dit stralende koppel uit Esen! Dhr. & mevr. Lescrauwaet hadden, zonder dat ze het zelf wisten, de eerste tickets gereserveerd voor een coronaproof bezoek via de nieuwe museumingang! We schonken hen een verrassingspakket uit onze museumshop.
 

(c) Sofhie Legein, Lokaal Bestuur Koksijde
Nieuws

Op zaterdag 3 oktober heeft Lokaal Bestuur Koksijde de nagelnieuwe Huisbrouwerij St. Idesbald geopend in één van de historische gebouwen van de middeleeuwse abdijhoeve Ten Bogaerde.

Herontdekt: een penning met aan de ene kant (rechts te zien) het wapen van de Duinenabdij
Collectie

Het is altijd leuk nieuwe stukken van de site van de Duinenabdij te zien. Ook, of misschien meer nog, als het eigenlijk ‘oude’ stukken betreft, die onopgemerkt bij de uitgebreide collectie zaten. Verscholen. Wachtend tot ze opnieuw aandacht krijgen. Zoals een merkwaardige penning met het wapen van de Duinenabdij die ons plots intrigeerde.