Cover van het boek 'Mediterranean Maiolica' door Robbert Attard & Romina Azzopardi
Cover van het boek 'Mediterranean Maiolica' door Robbert Attard & Romina Azzopardi

Tip uit onze bib: 'Mediterranean Maiolica' door Attard & Azzopardi

museumbibliotheek

In de collectie van de Duinenabdij hebben we tot nu meer dan 40 fragmenten van Spaanse ‘Azulejos’ (siertegels) aangetroffen. Deze modieuze en dure tegels in blauwe en witte tinten uit de streek van Valencia dateren uit de 15de eeuw. De Duinheren waren pioniers in Vlaanderen om deze exotische tegels aan te wenden in de Duinenabdij. We zijn dan ook blij met deze aanvulling in onze museumbibliotheek die naadloos aansluit bij onze collectie: het boek 'Mediterranean Maiolica' van auteurs Robbert Attard en Romina Azzopardi.

Wat zijn Majolica?

Majolica of maiolica is in de oorspronkelijke betekenis een type aardewerk met gekleurde decoraties op een ondoorzichtige witte ondergrond van tin-glazuur. De bekendste vorm hiervan is de mediterraanse en dan vooral de Italiaanse majolica. Oorspronkelijk zou de naam afkomstig zijn van de middeleeuwse Italiaanse naam voor het eiland Mallorca in Spanje omdat Italiaanse schrijvers zoals Dante naar het eiland verwezen als ‘Maiolica’.

Dit soort aardewerk ontwikkelde zich in andere landen tot onder andere faience (vooral in Frankrijk), Delfts blauw (in Nederland, uiteraard, alsook English delftware in Engeland) en in Mexico tot talavera.

Mooi verzamelwerk

Dit boek is een waardevolle bron die de geschiedenis van de productie en het gebruik van Majolica beschrijft, alsook de geschiedenis van het verzamelen ervan. Een interessante aanvulling voor onze museumbibliotheek! Het bevat honderden foto's van authentieke Majolica uit de gloriejaren en catalogi van reproducties uit de negentiende en twintigste eeuw, waardoor de lezer het ‘hele plaatje’ te zien krijgt en de vele vervalsingen van majolica hem/haar niet langer voor de gek zullen houden.

Meer te weten komen?

Wie meer te weten wilt komen over deze tegels kan een selectie digitaal raadplegen via de website (Collectie Online | Abdijmuseum Ten Duinen) of ze ter plaatse aanschouwen in het museum. Ook in ons jaarboek ‘Novi Monasterii Vol. 5 (2006)’ gaat onderzoekster Claire Van Nerom dieper in op deze materie.

15de eeuwse Spaanse majolicategel met opschrift "Fer be" uit de collectie van de Duinenabdij (c) www.artinflanders.be, foto Dominique Provost
15de eeuwse Spaanse majolicategel met opschrift "Fer be" uit de collectie van de Duinenabdij (c) www.artinflanders.be, foto Dominique Provost
Geplaatst door Natascha Nowe

Ook interessant

Op mmmonk.be kan je terecht om door diverse manuscripten te bladeren!

Ongeveer 760 manuscripten uit vier oude kloosterbibliotheken, waaronder die van de Duinenabdij! Op mmmonk.be kan je binnenkort terecht om digitaal door parels van middeleeuwse handschriften te bladeren. Een website die in volle ontwikkeling is, dankzij de samenwerking tussen Openbare bibliotheek Brugge, het Grootseminarie Brugge, de Universiteitsbibliotheek Gent en het Bisdom Gent, waar al die manuscripten goed bewaard worden. Ook het Abdijmuseum stapt mee in dit avontuur als partner. 

Deze grenspaal tussen Frankrijk en België werd een paar meter opgeschoven (c) Facebook David Lavaux.jpg

Opschudding in Bousignies-sur-Roc, net over de Franse grens. Daar merkten ze op dat een grenspaal een paar meter verplaatst werd. Wellicht door een Belgische landbouwer uit het Henegouwse grensdorp Erquelinnes. Gevolg: België werd als het ware even groter! Frankrijk dan weer wat kleiner. Ondertussen smult de internationale pers van dit bizarre verhaal. Met het museumteam vroegen we ons af: hoe zat dat met de grenzen van de Duinenabdij en haar gebieden? Hoe bakenden zij hun grenzen af? En ontstonden daar nu en dan eens conflicten over?

Figuur 2: Leisteenfragment met ingekraste (lege) notenbalken (Foto Abdijmuseum inv. nr. 043528)
Collectie

Welke rol speelde muziek in het middeleeuwse abdijleven, maar ook in het dagdagelijkse leven? In een vorige blog maakten we kennis met de ingekraste tekeningen op leisteenfragmenten aangetroffen in de Duinenabdij. Enkele opvallende stukken met ingekraste notenbalkjes worden in deze blog verder toegelicht.