Cover van het boek 'Mediterranean Maiolica' door Robbert Attard & Romina Azzopardi
Cover van het boek 'Mediterranean Maiolica' door Robbert Attard & Romina Azzopardi

Tip uit onze bib: 'Mediterranean Maiolica' door Attard & Azzopardi

museumbibliotheek

In de collectie van de Duinenabdij hebben we tot nu meer dan 40 fragmenten van Spaanse ‘Azulejos’ (siertegels) aangetroffen. Deze modieuze en dure tegels in blauwe en witte tinten uit de streek van Valencia dateren uit de 15de eeuw. De Duinheren waren pioniers in Vlaanderen om deze exotische tegels aan te wenden in de Duinenabdij. We zijn dan ook blij met deze aanvulling in onze museumbibliotheek die naadloos aansluit bij onze collectie: het boek 'Mediterranean Maiolica' van auteurs Robbert Attard en Romina Azzopardi.

Wat zijn Majolica?

Majolica of maiolica is in de oorspronkelijke betekenis een type aardewerk met gekleurde decoraties op een ondoorzichtige witte ondergrond van tin-glazuur. De bekendste vorm hiervan is de mediterraanse en dan vooral de Italiaanse majolica. Oorspronkelijk zou de naam afkomstig zijn van de middeleeuwse Italiaanse naam voor het eiland Mallorca in Spanje omdat Italiaanse schrijvers zoals Dante naar het eiland verwezen als ‘Maiolica’.

Dit soort aardewerk ontwikkelde zich in andere landen tot onder andere faience (vooral in Frankrijk), Delfts blauw (in Nederland, uiteraard, alsook English delftware in Engeland) en in Mexico tot talavera.

Mooi verzamelwerk

Dit boek is een waardevolle bron die de geschiedenis van de productie en het gebruik van Majolica beschrijft, alsook de geschiedenis van het verzamelen ervan. Een interessante aanvulling voor onze museumbibliotheek! Het bevat honderden foto's van authentieke Majolica uit de gloriejaren en catalogi van reproducties uit de negentiende en twintigste eeuw, waardoor de lezer het ‘hele plaatje’ te zien krijgt en de vele vervalsingen van majolica hem/haar niet langer voor de gek zullen houden.

Meer te weten komen?

Wie meer te weten wilt komen over deze tegels kan een selectie digitaal raadplegen via de website (Collectie Online | Abdijmuseum Ten Duinen) of ze ter plaatse aanschouwen in het museum. Ook in ons jaarboek ‘Novi Monasterii Vol. 5 (2006)’ gaat onderzoekster Claire Van Nerom dieper in op deze materie.

15de eeuwse Spaanse majolicategel met opschrift "Fer be" uit de collectie van de Duinenabdij (c) www.artinflanders.be, foto Dominique Provost
15de eeuwse Spaanse majolicategel met opschrift "Fer be" uit de collectie van de Duinenabdij (c) www.artinflanders.be, foto Dominique Provost
Geplaatst door Natascha Nowe

Ook interessant

Raadselsteen, opgegraven in 1954 in een puinlaag van de abtswoning en sindsdien voer voor diverse theorieën
Collectie Nieuws

Het Abdijmuseum Ten Duinen biedt vanaf 26 juni een verrassende themaopstelling aan: ‘Tekens & Symbolen’. En dat is dankzij het publiek zelf, dat dit thema koos begin 2020. In de aangepaste opstelling gaat de aandacht naar tekens en symbolen binnen de eigen collectie. Meerdere stukken worden voor het eerst tentoongesteld én er is ook een schattenzoektocht voor gezinnen die geen schrik hebben van draken.

Deze oorkonde uit 1228 werd aangekocht om de Abdijmuseumcollectie te verrijken.
Collectie Nieuws

Lokaal Bestuur Koksijde is er in geslaagd om tijdens een veiling in Brussel voor het Abdijmuseum Ten Duinen een unieke oorkonde aan te kopen. De originele oorkonde, nog voorzien van vier van de vijf zegels, dateert van Palmzondag 1228. Die ouderdom en de goed bewaarde zegels maken dat het stuk erg gegeerd bleek. De aankoopprijs bedroeg in totaal 15.625 euro inclusief kosten. Vanaf zaterdag 26 juni kan je de oorkonde bewonderen in het Abdijmuseum naar aanleiding van de thema-opstelling ‘Symbolen en tekens’.

Op mmmonk.be kan je terecht om door diverse manuscripten te bladeren!
Nieuws

Ongeveer 760 manuscripten uit vier oude kloosterbibliotheken, waaronder die van de Duinenabdij! Op mmmonk.be kan je binnenkort terecht om digitaal door parels van middeleeuwse handschriften te bladeren. Een website die in volle ontwikkeling is, dankzij de samenwerking tussen Openbare bibliotheek Brugge, het Grootseminarie Brugge, de Universiteitsbibliotheek Gent en het Bisdom Gent, waar al die manuscripten goed bewaard worden. Ook het Abdijmuseum stapt mee in dit avontuur als partner.