Cover van het boek 'Mediterranean Maiolica' door Robbert Attard & Romina Azzopardi
Cover van het boek 'Mediterranean Maiolica' door Robbert Attard & Romina Azzopardi

Tip uit onze bib: 'Mediterranean Maiolica' door Attard & Azzopardi

museumbibliotheek

In de collectie van de Duinenabdij hebben we tot nu meer dan 40 fragmenten van Spaanse ‘Azulejos’ (siertegels) aangetroffen. Deze modieuze en dure tegels in blauwe en witte tinten uit de streek van Valencia dateren uit de 15de eeuw. De Duinheren waren pioniers in Vlaanderen om deze exotische tegels aan te wenden in de Duinenabdij. We zijn dan ook blij met deze aanvulling in onze museumbibliotheek die naadloos aansluit bij onze collectie: het boek 'Mediterranean Maiolica' van auteurs Robbert Attard en Romina Azzopardi.

Wat zijn Majolica?

Majolica of maiolica is in de oorspronkelijke betekenis een type aardewerk met gekleurde decoraties op een ondoorzichtige witte ondergrond van tin-glazuur. De bekendste vorm hiervan is de mediterraanse en dan vooral de Italiaanse majolica. Oorspronkelijk zou de naam afkomstig zijn van de middeleeuwse Italiaanse naam voor het eiland Mallorca in Spanje omdat Italiaanse schrijvers zoals Dante naar het eiland verwezen als ‘Maiolica’.

Dit soort aardewerk ontwikkelde zich in andere landen tot onder andere faience (vooral in Frankrijk), Delfts blauw (in Nederland, uiteraard, alsook English delftware in Engeland) en in Mexico tot talavera.

Mooi verzamelwerk

Dit boek is een waardevolle bron die de geschiedenis van de productie en het gebruik van Majolica beschrijft, alsook de geschiedenis van het verzamelen ervan. Een interessante aanvulling voor onze museumbibliotheek! Het bevat honderden foto's van authentieke Majolica uit de gloriejaren en catalogi van reproducties uit de negentiende en twintigste eeuw, waardoor de lezer het ‘hele plaatje’ te zien krijgt en de vele vervalsingen van majolica hem/haar niet langer voor de gek zullen houden.

Meer te weten komen?

Wie meer te weten wilt komen over deze tegels kan een selectie digitaal raadplegen via de website (Collectie Online | Abdijmuseum Ten Duinen) of ze ter plaatse aanschouwen in het museum. Ook in ons jaarboek ‘Novi Monasterii Vol. 5 (2006)’ gaat onderzoekster Claire Van Nerom dieper in op deze materie.

15de eeuwse Spaanse majolicategel met opschrift "Fer be" uit de collectie van de Duinenabdij (c) www.artinflanders.be, foto Dominique Provost
15de eeuwse Spaanse majolicategel met opschrift "Fer be" uit de collectie van de Duinenabdij (c) www.artinflanders.be, foto Dominique Provost
Geplaatst door Natascha Nowe

Ook interessant

Figuur 2: Leisteenfragment met ingekraste (lege) notenbalken (Foto Abdijmuseum inv. nr. 043528)
Collectie

Welke rol speelde muziek in het middeleeuwse abdijleven, maar ook in het dagdagelijkse leven? In een vorige blog maakten we kennis met de ingekraste tekeningen op leisteenfragmenten aangetroffen in de Duinenabdij. Enkele opvallende stukken met ingekraste notenbalkjes worden in deze blog verder toegelicht.

Overzichtsfoto graafwerken begin 2017 (c) agentschap Onroerend Erfgoed
Nieuws

De website merovingerdna.be lanceerde op 18 maart een tweede podcast over het onderzoek rond de Merovingen die begin 2017 opgegraven zijn op de werf van het nieuwe politiekantoor in Koksijde. Onder andere Marc Dewilde die ter plaatse de archeologische opgravingen in goede banen leidde, blikt daarin terug op deze “belangrijke” vondst. Momenteel is het DNA-onderzoek op de gevonden skeletten nog volop aan de gang. Ondertussen maakt deze nieuwe podcast ons warm om nog meer te weten te komen over deze vroege kustbewoners.

Verzameling leistenen uit de Duinenabdij (c) Abdijmuseum Ten Duinen
Collectie

Bij de opgravingen van de Duinenabdij zijn er verschillende opmerkelijke vondsten aangetroffen met graffiti en inscripties, waaronder ook heel wat leistenen. Lobke Decrock neemt ze onder de loep in deze blog. Tijdens haar stage in het Abdijmuseum werkt ze aan de publieksgerichte vertaling van deze opvallende museumobjecten.