Alexander Lehouck
Museumverhalen
(c) Kris Vandevorst

Vroegmiddeleeuwse vindplaatsen (uit de 5de tot de 8ste eeuw) zijn schaars aan onze kust. Er zijn er geen bekend uit Noord-Frankrijk, maar wel enkele aan de Vlaamse en de Nederlandse kust. De Koksijdse site is bijzonder omdat er zowel gebouwstructuren zijn gevonden als een grafveld met menselijke skeletresten en bijhorende grafvondsten. Dit alles dateert uit de tweede helft van de 7de tot het midden van de 8ste eeuw (grofweg 650-750 na Christus). Er zijn ook planten- en dierenresten bewaard die een kijk geven op de landbouw en de voeding van toen. Geen enkele vroegmiddeleeuwse vindplaats langs de Vlaamse kust biedt dit spectrum. Bovendien werden er onder de bewoningslagen ook nog eens ploegsporen uit de Romeinse tijd aangetroffen. Ze geven aan dat er reeds lang mensen in de duinen actief waren om er aan akkerbouw te doen.

Het opgegraven deel van de archeologische site bestaat uit vier constructies. Vermoedelijk gaat het om de erven van twee boerderij met telkens twee gebouwen, door omheiningen afgebakend. Er zijn zowel argumenten gevonden voor woningen als voor veestallen en wellicht ook opslagruimtes voor goederen.

Hoe de bewoning tot een einde kwam, is niet duidelijk. Minstens een van de gebouwen kan door brand vernield zijn. Zeker is dat de site ook duinverstuivingen moest trotseren. Kort daarna werd de plek als begraafplaats gebruikt. Er werden een vijftigtal grafstructuren gevonden met menselijke resten. Kledingaccessoires en bijgaven (messen, aardewerk of een munt) zijn niet alleen mooie vondsten, maar leveren ook belangrijke inzichten over de sociale positie van de overledenen en de manier waarop men met de doden omging.

Lang niet alles kon worden onderzocht, wat de Koksijdse vondsten betreft. Het is nu aan de universiteiten, het agentschap Onroerend Erfgoed, de gemeente Koksijde en het Abdijmuseum Ten Duinen om bepaalde onderzoekfacetten verder uit te diepen.

Op zondag 16 juni om 10.30 uur organiseren de gemeente Koksijde en het agentschap Onroerend Erfgoed in het kader van Archeologiedagen een lezing in het Sociaal Huis een lezing voor het brede publiek. Dat gebeurt in het kader van Archeologiedagen. Aan het woord zijn Marc Dewilde en Anton Ervynck (van het agentschap). Heb je interesse om meer te weten te komen over de resultaten van dit onderzoek, schrijf je tijdig in via abdijmuseum@koksijde.be of 058 53 39 50. Inkom is gratis.

Adres: Sociaal Huis, Ter Duinenlaan 34, Koksijde