De 15.000ste bezoekers van de expo 'Bouwen voor de eeuwigheid' werden in de bloemetje gezet door de directeur D. Vanclooster, burgemeester M. Vanden Bussche, schepen van Cultuur S. Anseeuw, kunstenaar Rob Buelens en de vriendenkring van het museum
De 15.000ste bezoekers van de expo 'Bouwen voor de eeuwigheid' werden in de bloemetje gezet door de directeur D. Vanclooster, burgemeester M. Vanden Bussche, schepen van Cultuur S. Anseeuw, kunstenaar Rob Buelens en de vriendenkring van het museum (c) SL

Al 15.000 bezoekers voor expo 'Bouwen voor de eeuwigheid'

Expo

De expo ‘Bouwen voor de eeuwigheid’ in het Abdijmuseum Ten Duinen loopt sinds 22 juni 2019 en ontving op 10 december haar 15.000ste bezoeker. Om dat te vieren werden Denise Van Craen en haar man Roger Merckx uit Mechelen in de bloemetjes gezet. De tentoonstelling over de bouw van de abdij kan je nog tot en met 5 januari 2020 bewonderen.

Denise Van Craen (72) en haar man Roger Merckx (72) stapten ’s middags op 10 december de kusttram op in Middelkerke om een bezoekje te brengen aan Koksijde en haar Abdijmuseum. Wat ze toen nog niet wisten, is dat ze als 15.000ste bezoeker van de expo ‘Bouwen voor de eeuwigheid’ onthaald zouden worden in het museum. “In de winter verblijven we wel vaker aan de kust”, vertelt het koppel. “Het Abdijmuseum stond al een tijdje op ons verlanglijstje. De Kusttram is voor ons ideaal als vervoersmiddel, omdat we overal geraken van De Panne tot Knokke. Zo zijn we hier beland.”

Meer bezoekers dankzij Museumpas

Burgemeester Marc Vanden Bussche wachtte hen op in het museum om hen te feliciteren, samen met schepen van Cultuur Stéphanie Anseeuw en museumdirecteur Dirk Vanclooster. De burgemeester is heel tevreden. “Het gebeurt niet elk jaar dat we zo veel bezoekers mogen ontvangen voor een tentoonstelling. Het is één van onze topexpo’s. Dat we vandaag al 15.000 bezoekers mochten ontvangen, bewijst dat die goed in elkaar zit.” Ook schepen Anseeuw is enthousiast. “Sinds september kan je als Museumpas-houder ook het Abdijmuseum en NAVIGO – Nationaal Visserijmuseum heel voordelig bezoeken, en we merken dat we hierdoor ook een nieuw publiek aanspreken. Het is bijvoorbeeld heel fijn om te zien dat Denise en Roger uit Mechelen komen en hier in de streek ook al NAVIGO en het Bakkerijmuseum bezochten.” De Museumpas is een kaart die je koopt voor 50 euro waarmee je een jaar lang meer dan 165 musea kan bezoeken over heel België.

Gelukkigen Roger Merckx en zijn vrouw Denise Van Craen waren onder de indruk van de tentoonstelling. Ze kwamen naar het museum met hun Museumpas.
Gelukkigen Roger Merckx en zijn vrouw Denise Van Craen waren onder de indruk van de tentoonstelling. Ze kwamen naar het museum met hun Museumpas. (c) Sofhie Legein

Verbluffende kunst

Het koppel uit Mechelen is onder de indruk van de expo ‘Bouwen voor de eeuwigheid’. “De kunst die je hier ziet, vinden we prachtig”, vertelt Denise. “Die tegels, de beeldhouwwerkjes. Alles is mooi doorheen geweven. Het verveelt niet.” Roger kijkt verbluft naar de handschriften van de Duinenabdij. “Ik was beroepshalve zelf publiciteitstekenaar en tekende met de hand. Als je dat ziet, als kenner van de grafische wereld, dan sta je daar met open mond naar te kijken. Kijk naar die lettertjes en miniaturen. Ik kan me niet voorstellen hoe lang ze erover gedaan hebben om zoiets te maken.” En er was nog iets dat in het oog sprong bij tekenaar Roger. “De grote tekeningen die overal te zien zijn in de tentoonstelling, gaan opmerkelijk goed samen met de museumstukken. Je ziet hoe die objecten terug ‘leven’, op een middeleeuwse bouwwerf.”

Virtual Reality

“Het is een pracht van een museum, een aanrader”, gaat Denise verder over het museum in het algemeen. “Ik kan je niet zeggen welk deel van het museum ik nu het best vind. Het is heel gevarieerd. De verschillende thema’s die aan bod komen bijvoorbeeld, de film van Stijn Coninx en de Virtual Reality. Van die laatste beleving hebben we echt van genoten. Je wordt erdoor terug gekatapulteerd naar het jaar 1490 voor een virtueel bezoekje aan de abdij.”

De expo ‘Bouwen voor de eeuwigheid’ kan je nog tot en met 5 januari bezoeken in het Abdijmuseum Ten Duinen in Koksijde.

Geplaatst door nick

Publieksmedewerker Ten Duinen

Ook interessant

De brouwinstallatie vindt stuk voor stuk haar weg door het dak van de nieuwe craftbrouwerij.
Nieuws

Op de site van Ten Bogaerde in Koksijde, zijn momenteel de werken aan de gang voor de bouw van een craftbrouwerij. De ruwbouwwerken werden eind februari 2019 opgestart. Lokaal Bestuur Koksijde en concessionaris ‘brouwerij Huyghe’ zouden graag de deuren openen voor de zomervakantie van dit jaar. Het project voorziet in een brouwerijgedeelte met een gelagzaal die ruimte zal bieden aan een 50-tal zitplaatsen. Vandaag een belangrijk moment in het bouw- en (toekomstig) brouwproces: de brouwinstallatie werd geplaatst.

Schaalmodel van de Duinenabdij, Amazings, schaal 1:50, naar het schilderij van Pieter Pourbus 'Plan van de Duinenabdij' (1580)

De tentoonstelling ‘Bouwen voor de eeuwigheid’ (22/06/2019-05/01/2020) was met zo’n 16.000 bezoekers een succes. Een van de blikvangers was het schaalmodel in LEGO®-bouwsteentjes, 9 m² groot. Dat blijft ook de komende jaren  op de tweede verdieping van het museum, want het is geïntegreerd binnen de thema-opstelling over de bouwgeschiedenis van de cisterciënzerabdij te Koksijde. Benieuwd hoe deze maquette tot stand kwam?

Toen de dieren nog spraken in 2017, met vertellers Tom Van Outryve & Catherine Pierlot
Museumverhalen Nieuws

Het Abdijmuseum organiseert jaarlijks in december haar vertelwandeling ‘Toen de dieren nog spraken’. Verwacht geen theater en zeker geen voorleesuurtje. Wel ervaren vertellers die in interactie gaan met hun publiek. In deze blog staan we even stil bij het waarom van ‘Toen de dieren nog spraken’, samen met de twee curatoren van het festival Veerle Ernalsteen en Fred Versonnen.