De 15.000ste bezoekers van de expo 'Bouwen voor de eeuwigheid' werden in de bloemetje gezet door de directeur D. Vanclooster, burgemeester M. Vanden Bussche, schepen van Cultuur S. Anseeuw, kunstenaar Rob Buelens en de vriendenkring van het museum
De 15.000ste bezoekers van de expo 'Bouwen voor de eeuwigheid' werden in de bloemetje gezet door de directeur D. Vanclooster, burgemeester M. Vanden Bussche, schepen van Cultuur S. Anseeuw, kunstenaar Rob Buelens en de vriendenkring van het museum (c) SL

Al 15.000 bezoekers voor expo 'Bouwen voor de eeuwigheid'

Expo

De expo ‘Bouwen voor de eeuwigheid’ in het Abdijmuseum Ten Duinen loopt sinds 22 juni 2019 en ontving op 10 december haar 15.000ste bezoeker. Om dat te vieren werden Denise Van Craen en haar man Roger Merckx uit Mechelen in de bloemetjes gezet. De tentoonstelling over de bouw van de abdij kan je nog tot en met 5 januari 2020 bewonderen.

Denise Van Craen (72) en haar man Roger Merckx (72) stapten ’s middags op 10 december de kusttram op in Middelkerke om een bezoekje te brengen aan Koksijde en haar Abdijmuseum. Wat ze toen nog niet wisten, is dat ze als 15.000ste bezoeker van de expo ‘Bouwen voor de eeuwigheid’ onthaald zouden worden in het museum. “In de winter verblijven we wel vaker aan de kust”, vertelt het koppel. “Het Abdijmuseum stond al een tijdje op ons verlanglijstje. De Kusttram is voor ons ideaal als vervoersmiddel, omdat we overal geraken van De Panne tot Knokke. Zo zijn we hier beland.”

Meer bezoekers dankzij Museumpas

Burgemeester Marc Vanden Bussche wachtte hen op in het museum om hen te feliciteren, samen met schepen van Cultuur Stéphanie Anseeuw en museumdirecteur Dirk Vanclooster. De burgemeester is heel tevreden. “Het gebeurt niet elk jaar dat we zo veel bezoekers mogen ontvangen voor een tentoonstelling. Het is één van onze topexpo’s. Dat we vandaag al 15.000 bezoekers mochten ontvangen, bewijst dat die goed in elkaar zit.” Ook schepen Anseeuw is enthousiast. “Sinds september kan je als Museumpas-houder ook het Abdijmuseum en NAVIGO – Nationaal Visserijmuseum heel voordelig bezoeken, en we merken dat we hierdoor ook een nieuw publiek aanspreken. Het is bijvoorbeeld heel fijn om te zien dat Denise en Roger uit Mechelen komen en hier in de streek ook al NAVIGO en het Bakkerijmuseum bezochten.” De Museumpas is een kaart die je koopt voor 50 euro waarmee je een jaar lang meer dan 165 musea kan bezoeken over heel België.

Gelukkigen Roger Merckx en zijn vrouw Denise Van Craen waren onder de indruk van de tentoonstelling. Ze kwamen naar het museum met hun Museumpas.
Gelukkigen Roger Merckx en zijn vrouw Denise Van Craen waren onder de indruk van de tentoonstelling. Ze kwamen naar het museum met hun Museumpas. (c) Sofhie Legein

Verbluffende kunst

Het koppel uit Mechelen is onder de indruk van de expo ‘Bouwen voor de eeuwigheid’. “De kunst die je hier ziet, vinden we prachtig”, vertelt Denise. “Die tegels, de beeldhouwwerkjes. Alles is mooi doorheen geweven. Het verveelt niet.” Roger kijkt verbluft naar de handschriften van de Duinenabdij. “Ik was beroepshalve zelf publiciteitstekenaar en tekende met de hand. Als je dat ziet, als kenner van de grafische wereld, dan sta je daar met open mond naar te kijken. Kijk naar die lettertjes en miniaturen. Ik kan me niet voorstellen hoe lang ze erover gedaan hebben om zoiets te maken.” En er was nog iets dat in het oog sprong bij tekenaar Roger. “De grote tekeningen die overal te zien zijn in de tentoonstelling, gaan opmerkelijk goed samen met de museumstukken. Je ziet hoe die objecten terug ‘leven’, op een middeleeuwse bouwwerf.”

Virtual Reality

“Het is een pracht van een museum, een aanrader”, gaat Denise verder over het museum in het algemeen. “Ik kan je niet zeggen welk deel van het museum ik nu het best vind. Het is heel gevarieerd. De verschillende thema’s die aan bod komen bijvoorbeeld, de film van Stijn Coninx en de Virtual Reality. Van die laatste beleving hebben we echt van genoten. Je wordt erdoor terug gekatapulteerd naar het jaar 1490 voor een virtueel bezoekje aan de abdij.”

De expo ‘Bouwen voor de eeuwigheid’ kan je nog tot en met 5 januari bezoeken in het Abdijmuseum Ten Duinen in Koksijde.

Geplaatst door nick

Publieksmedewerker Ten Duinen

Ook interessant

Deze kunstwerkjes van Rob Buelens werden met behulp van tandenstokers vastgezet voor transport.
Collectie

Het inpakken van kunstwerken of museumobjecten voor transport is vaak een hele klus. Het hoeft daarom niet ingewikkeld of prijzig te zijn. Onze collectiebeheerder / registrator Gianna Hubert geeft je wat tips!

(c) Lambert J. Derenette
Collectie

Het museum is dan wel gesloten door de coronamaatregelen, toch nemen we jullie digitaal mee om onze collectie te ontdekken!
In de kijker: de maquette van de Duinenabdij in LEGO®-bouwstenen, gemaakt door Amazings!

Expo

Medewerker en tekenaar bij het Abdijmuseum Wail Albadry blikt terug op de succesvolle expo 'Bouwen voor de eeuwigheid' die in 2019 liep en de bouw van de Duinenabdij in kaart bracht.